جوش بعد از عمل بینی | 6 علل شایع + راهکارهای رفع جوش

یکی از معضلاتی که باعث می‌شود افراد از عمل بینی منصرف شوند، جوش بعد از عمل بینی است. عوامل مختلفی در ایجاد جوش‌های بعد از جراحی نقش دارند و اغلب به‌دلیل واکنش‌های التهابی بدن به مواد خارجی نمایان می‌شوند. همچنین عدم رعایت نکات بهداشتی بعد از عمل نیز می‌تواند علاوه بر ایجاد جوش به خطراتی همچون از دست دادن حس بویایی، آسیب‌دیدگی اعصاب چشم، آسیب‌دیدگی ساختار غضروفی بینی و نیاز به جراحی مجدد منجر شود. این جوش‌ها معمولاً به‌شکل دانه‌های چرکی قرمز و متورم نمایان می‌شوند و می‌توانند عفونت و تاخیر در ترمیم زخم‌های جراحی را در پی داشته باشد. البته در صورت مراجعه به بهترین جراح بینی در تهران، احتمال ظهور و ماندگاری آن‌ها به حداقل می‌رسد.

در این مقاله، علل ایجاد جوش‌ها و همچنین راهکارهای رفع آن‌ها به‌طور کامل توضیح داده شده است تا بدانید در صورت رعایت نکات مراقبتی، این جوش‌ها به‌راحتی قابل رفع هستند.

علل بروز جوش‌ روی بینی بعد از عمل

جوش‌های بعد از جراحی بینی، در محل منافذ پوستی به‌دلیل اختلال در فعالیت غدد چربی پوست ایجاد می‌شوند و می‌تواند به‌صورت سرسفید یا سرسیاه ظاهر شود. جوش روی بینی و اطراف بینی از عوارض شایع انواع عمل‌های جراحی بینی است و می‌توان به موارد مختلفی به‌عنوان علل ایجاد آن‌ها اشاره کرد. زمانی که علل ایجاد آن‌ها را بدانید، متوجه خواهید شد که بروز آن‌ها کاملاً طبیعی است و اگر توصیه‌های بعد از عمل را رعایت کنید، به‌راحتی قابل رفع هستند و نیازی برای نگرانی نیست. در ادامه تمام عللی که منجر به ایجاد جوش‌های بعد از عمل بینی می‌شوند را توضیح می‌دهیم:

تغییرات هورمونی

پیش از جراحی بینی و پس از آن، افراد در معرض استرس قرار می‌گیرند و همین امر کافی است که بدن تغییرات هورمونی را تجربه کند. با افزایش سطح هرومون‌های حسی مانند کورتیزول، تولید چربی در پوست افزایش می‌یابد و زمینه را برای بروز جوش‌های چرکی روی پوست صورت فراهم می‌کند. با افزایش چربی منافذ پوست مسدود می‌شود و اگر بعد از عمل داروهایی آنتی‌بیوتیک و مسکن مصرف کنید، تعادل باکتری‌های پوست مختل می‌شود و احتمال بروز جوش‌های پوستی افزایش می‌یابد.

استرس و اضطراب

همان‌طور که گفته شد، تغییرات هورمونی که ناشی از استرس و اضطراب جراحی هستند، می‌توانند باعث بروز جوش‌های روی صورت شوند. با تحریک غدد چربی بعد از عمل، سطح چربی پوست افزایش پیدا می‌کند و با مسدود شدن منافذ پوستی، ثابت می‌شود که استرس قبل و بعد از عمل، می‌تواند منجر به بروز جوش روی بینی و اطراف بینی شود.

استفاده از چسب و آتل

چسب و آتلی که استفاده از آن بعد از عمل بینی ضروری است، می‌تواند منافذ پوستی را مسدود کند و منجر به بروز جوش روی بینی و اطراف بینی شود. با تجمع چربی و سلول‌های مرده در پوست و همچنین احتمال حساسیت به چسب، می‌تواند باعث التهاب و ظاهر شدن جوش‌های قرمز و سرسفید شود. همچنین، وجود چسب و آتل، باعث می‌شود که افراد نتوانند به‌طور مطلوب به پاکیزگی و بهداشت پوست رسیدگی کنند و فرصت را برای تجمع چربی و سلول‌های مرده فراهم می‌کند. علاوه بر این، تامپون‌ها نیز تجمع باکتری‌ها در داخل بینی را افزایش می‌دهد و می‌تواند به نوبه خود دلیلی برای ایجاد جوش دماغ بعد از عمل شود.

مصرف برخی داروها

برای مثال، قرص آناهیل که برای کاهش تورم و التهاب بعد از جراحی تجویز می‌شود، می‌تواند باعث واکنش‌های موقتی پوستی شود. کورتیکواستروئید‌ها مانند پردنیزولون برای کاهش التهاب استفاده می‌شوند و می‌توانند منجر به عوارض جانبی مانند بروز جوش روی صورت شوند. آنتی‌بیوتیک‌ها و مسکن‌ها نیز تعادل طبیعی باکتری‌های پوست را مختل می‌کنند و از این طریق احتمال بروز جوش بعد از عمل بینی را افزایش دهد.

عفونت و تحریک شدن پوست

پس از جراحی حساسیت بافت‌های داخل بینی افزایش پیدا می‌کند و آسیب‌پذیرتر می‌شوند. این آسیب‌پذیری زمینه را برای التهاب فراهم می‌کند و التهاب نیز با تحریک کردن غدد چربی، باعث بروز جوش‌های قرمز و سرسفید شود. همچنین افراد بعد از جراحی، ممکن است مجبور باشند در روتین پوستی خود تغییراتی ایجاد کنند و همین امر در ترکیبات پوست صورت را در معرض اختلالاتی ایجاد می‌کند که منجر به بروز جوش می‌شود.

تغذیه نامناسب

مصرف غذاهای چرب و ادویه‌دار نیز می‌تواند تورم و التهاب را بعد از عمل افزایش دهد و از این طریق منجر به ایجاد جوش شود. شکرهای مصنوعی نیز می‌تواند پوست را تحریک کند. غذاهای فرآوری‌شده نیز که حاوی نمک، قند و چربی‌های اشباع‌شده هستند نیز می‌توانند با افزایش تورم بعد از عمل، در روند بهبود و ترمیم زخم‌ها اختلال ایجاد کند و منجر به افزایش احتمال عفونی شدن زخم‌ها شود. تمام این موارد، می‌تواند به افزایش احتمال بروز جوش بعد از عمل بینی منجر شود. بنابراین، شما باید برای تسریع دوران بهبودی بعد از عمل، رژیم غذایی خود را سرشار از مواد مغذی مانند کلسیم، فیبر، پروتئین و … کنید.

نقش تغییرات هورمونی و استرس در ایجاد آکنه پس از رینوپلاستی

انواع عمل‌های جراحی بینی، تجربه‌ای استرس‌زا هستند و از همین طریق می‌توانند منجر به تغییرات هورمونی شوند. همچنین برخی از زنان که جراحی رینوپلاستی را پشت سر می‌گذارند، تا مدتی با تغییرات در چرخه قاعدگی درگیر هستند و به همین بیشتر در معرض تشدید آکنه و جوش قرار دارند. همچنین، با تزریق داروهای بیهوشی حین جراحی و مصرف مسکن‌های بعد از عمل، می‌توانند بر سطح هورمون‌ها تاثیر بگذارند و از این طریق منجر به ایجاد جوش و آکنه شود.

همچنین برخی از زنان پس از جراحی، تغییرات در شدت و میزان خونریزی قاعدگی را تجربه می‌کنند و این امر نیز به نوبه خود می‌تواند منجر به افزایش احتمال بروز جوش و آکنه شود. علاوه بر استرس، که در تجمع بیشتر چربی نقش دارد، افسردگی و خشم نیز می‌تواند به‌طور غیرمستقیم بر روند بهبودی جوش‌های بعد از عمل تاثیر بگذارند. بنابراین، با کنترل کردن استرس و افسردگی، می‌توان تا حد زیادی روند بهبودی جوش‌ها را تسریع کرد.

تاثیرات داروهای خاص در بروز جوش بعد از عمل بینی

برخی از داروها که باید بعد از جراحی بینی مصرف شوند، می‌توانند برای برخی از افراد واکنش‌های آلرژیک به‌همراه داشته باشند. برای مثال آنتی‌بیوتیک‌ها، مسکن‌ها، داروهای بیهوشی و … می‌توانند به‌عنوان عوامل موثر در بروز جوش‌های بعد از جراحی بینی عمل کنند. از داروهای تشدیدکننده جوش و آکنه، می‌توان به کورتون،  داروهای هورمونی، آنتی‌بیوتیک‌ها، داروهای ضدتشنج، لیتیوم و داروهایی که حاوی ید و برومید هستند، اشاره کرد. برای مثال، آکوتان، تاثیرات منفی در روند بهبود زخم‌های و انعطاف‌پذیری پوست می‌گذارد و به همین دلیل پزشکان همواره تاکید می‌کنند که مصرف آن باید قبل و بعد از جراحی بینی متوقف شود.

چسب و آتل بینی چگونه باعث بروز جوش بعد از عمل می‌شوند؟

استفاده از آتل و گچ صورت، برای حفظ ثبات ساختار بینی و محافظت از آن ضروری است. همان‌طور که گفته شد، بعد از عمل جراحی، عوامل زیادی می‌توانند باعث مسدود شدن منافذ پوست شوند و از این طریق منجر به بروز جوش‌های پوستی شوند. یکی از این عوامل خارجی، چسب، گچ و آتل محافظ است. چسب و آتل می‌توانند منافذ را مسدود کنند و تجمع باکتری‌ها را در زیر چسب و آتل افزایش دهد.

پوست برخی از افراد ممکن است به چسب بعد از عمل، واکنش آلرژیک نشان دهند. به‌طور کلی، بعد از عمل؛ پوست بینی به‌دلیل آسیب‌ها و تغییرات ساختاری در بینی، واکنش التهابی نشان می‌دهد و در کنار آتل و چسب، می‌تواند احتمال بروز جوش را افزایش دهد. اما باید به‌یاد داشته باشید، که به هیچ وجه نباید از استفاده از گچ و آتل منصرف شوید؛ چرا که عوارض عدم استفاده از آن‌ها، بسیار خطرناک‌تر و آزاردهنده‌تر از عوارض استفاده از آن است.

مدت زمان ماندگاری جوش‌ بعد از عمل بینی

یکی از عوارض عمل بینی، بروز جوش روی پوست بینی و پوست اطراف بینی است و جزو عوارض شایع و کوتاه‌مدت به‌شمار می‌آید. در هفته اول بعد از عمل، پوست ممکن است در معرض حساسیتی قرار بگیرد که کمی قرمزی و احتمال بروز جوش‌ها را به‌همراه دارد. در هفته دوم نیز همچنان احتمال بروز ناگهانی جوش‌های ملایم وجود دارند و جوش‌هایی که پیش از این ایجاد شده‌اند، روند بهبودی خود را طی می‌کنند. در هفته سوم است که افراد بهبود آشکار جوش‌ها را مشاهده می‌کنند و این به‌دلیل کاهش یافتن التهاب و چربی پوست است. پس از گذشت یک ماه، پوست به حالت طبیعی خود بازمی‌گردد و جوش‌ها به‌طور کامل برطرف می‌شوند.

بنابراین، در اغلب مواقع، اگر جوش‌های بعد از عمل بینی بیشتر از یک ماه ماندگار شوند، نشان‌دهنده این است که سایر عوارض جراحی نیز به‌طور کامل بهبود نیافته‌اند و به نظارت پزشک جراح نیاز است. خصوصاً زمانی که دیگر نیازی به استفاده از آتل و چسب بینی نیست، جوش‌ها نیز به‌تدریج از بین می‌روند. اگر جوش‌ها پس از یک ماه از بین نرفتند، بدین معنا است که عوامل دیگری به‌جز عوارض جراحی در ایجاد جوش‌ها و ماندگاری آن‌ها نقش دارند و باید برای رفع آن‌ها اقدام کرد تا اختلالی در روند بهبودی و ترمیم زخم‌ها ایجاد نشود.

روش‌های مراقبت از پوست برای کاهش جوش‌های بعد از جراحی بینی

بسیار مهم است که پس از جراحی بینی، تا حد امکان برای حفظ سلامت پوست روتین مراقبتی خود را داشته باشید. در ادامه توضیح می‌دهیم که در دوران نقاهت بعد از جراحی بینی چگونه می‌توانید با محصولات پوستی، به روند بهبودی جوش‌ها کمک کنید:

    • عدم استفاده از پاک‎کننده‌های سنگین و استفاده از پاک‌کننده‌های ملایم: بعد از جراحی بینی، از پاک‌کننده‌های سبک، ملایم، بدون صابون و بدون بو استفاده کنید تا از تحریک شدن پوست جلوگیری شود.
    • حفظ رطوبت پوست: از کرم‌های مرطوب‌کننده سبک و بدون عطر استفاده کنید تا بتوانید پوست‌تان را همواره مرطوب و هیدراته نگه دارید.
    • استفاده از کمپرس سرد: در سه روز اول پس از جراحی، پیشنهاد می‌شود که برای کاهش تورم و از بین رفتن تدریجی جوش‌ها از کمپرس سرد استفاده کنید.
    • داروهای ضدجوش با نظر پزشک: در صورت تشدید جوش‌ها و عدم شروع روند بهبودی بعد از چند هفته، با تجویز پزشک از داروهای خوراکی یا موضعی ضدآکنه استفاده کنید.
    • استفاده از تونر: در دوران پس از جراحی و ضروری بودن استفاده از آتل و چسب بینی، تمیز و پاکیزه نگه داشتن پوست بینی و اطراف بینی دشوارتر است.
    • استفاده از لایه‌بردار: بعد از جراحی بهتر است که از لایه‌بردارهای ملایم و سبک استفاده کنید. این محصولات حاوی ترکیباتی هستند که به از بین بردن سلول‌های مرده پوست و چربی‌های اضافه کمک می‌کنند. پس از شست‌وشوی بینی با آب و شوینده‌های ملایم، لایه‌بردار را روی پوست بینی بمالید و پس از 30 ثانیه با آب گرم صورت خود را بشویید. این محصولات را حتماً تنها با تجویز پزشک مصرف کنید.
    • قرار نگرفتن در معرض تابش مستقیم خورشید: با استفاده از کرم‌های ضدآفتاب و دور ماندن از تابش مستقیم خورشید، از تحریک شدن پوست و افزایش التهاب جلوگیری کنید.
    • خودداری از کندن و تخلیه جوش‌ها: این کار باعث آسیب‌دیدگی بافت‌های پوست و افزایش التهاب و عفونت می‌شود
    • اجتناب از استفاده از مواد آرایشی: پیش از بهبودی کامل زخم‌ها، جداً از استفاده از مواد آرایشی اجتناب کنید و در صورت نیاز، از لوازم آرایشی ارگانیک استفاده کنید.
    • اجتناب از مصرف الکل و استعمال دخانیات: با مصرف دخانیات و الکل، در روند بهبودی عوارض بعد از عمل مانند تورم و التهاب اختلال ایجاد می‌شود و باعث می‌شود که جوش‌ها نیز دیرتر بهبود پیدا کنند.

تفاوت جوش‌های سرسیاه و سرسفید پس از جراحی بینی

جوش‌های سرسیاه و سرسفید بعد از عمل جراحی بینی، هر دو به‌دلیل تغییرات فیزیولوژیکی و استرس روانی و افزایش چربی پوست ایجاد می‌شوند. با انسداد منافذ پوستی احتمال ایجاد جوش‌های سرسفید و سرسیاه بعد از عمل جراحی بینی فراوان است. اما این دو جوش بعد از عمل چه تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند؟

در ابتدا باید به این تفاوت اشاره کرد که جوش‌های سرسیاه منافذ باز دارند و در معرض هوا قرار می‌گیرند. در حالی که جوش‌های سرسفید منافذ بسته دارند و با هوا تماس ندارند. زمانی که چربی و مواد زائد موجود در منافذ اکسید می‌شود، جوش‌های سرسیاه ظاهر می‌شوند و زمانی چربی و مواد زائد بدون اکسیداسیون تجمع می‌کنند، احتمال بروز جوش‌های سرسفید وجود دارد. به همین دلیل است که جوش‌های سرسیاه بیشتر در نواحی چرب صورت مانند بینی ظاهر می‌شوند و جوش‌های سرسفید در نواحی مختلف پوست صورت به‌صورت برجستگی‌های کوچک خود را نمایان می‌کنند. گفته می‌شود که حتی کسانی که پوست خشک دارند پس از جراحی بینی، چربی پوست‌شان به حد قابل توجهی افزایش می‌یابد. جوش‌های سرسیاه در اصل، نتیجه مستقیم بسته شدن منافذ پوست توسط چربی و آلودگی‌های محیطی است. جوش‌های سرسفید نیز بدون اکسیداسیون به‌صورت برآمدگی ظهور پیدا می‌کنند.

سوالات متداول

آیا جوش عمل دماغ که بعد از جراحی ایجاد می‌شود، می‌تواند خطرناک باشد؟

معمولاً جوش‌های بعد از عمل بینی سلامت فرد را تهدید نمی‌کنند؛ با این حال، اگر مدت زیادی ماندگار بودند، احتمال وجود اختلالاتی وجود دارد که باید توسط پزشک تشخیص داده شود.

آیا بخور دادن بعد از عمل بینی برای جلوگیری از بروز جوش مفید است؟

بسیار مهم است که پیش از استفاده از هر بخور، حتی اگر گیاهی باشد، با جراح خود مشورت کنید.

آیا با تغییر رژیم غذایی می‌توانم جوش‌های بعد از عمل بینی را کاهش دهم؟

رژیم غذایی می‌تواند به‌طور مستقیم در رفع جوش‌های بعد از عمل مفید باشند. در این مورد نیز بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

آیا می‌توان از کرم موضعی ضدجوش استفاده کنیم؟

استفاده از هر داروهای خوراکی و موضعی بعد از عمل بینی، باید با تایید پزشک آغاز شود. سعی کنید در هفته اول بعد از جراحی و زمانی که از آتل و گچ بینی استفاده می‌کنید، از مصرف هر گونه کرم و ژل خودداری کنید.

تماس با دکتر متخصص
برای پیشگیری وتشخیص بیماری خود
با پزشکان ما در تماس باشید

سخن پایانی

یکی از عوارض شایع انواع عمل‌های جراحی بینی، بروز جوش روی بینی و اطراف بینی است. بسیاری از افرادی که پوست خشک دارند، پس از عمل بینی با افزایش ناگهانی سطح چربی پوست صورت مواجه می‌شوند و بیش از پیش در معرض بروز جوش‌های سرسیاه و سرسفید قرار می‌گیرند. جوش بعد از عمل بینی به‌دلیل انسداد منافذ پوستی توسط چربی و آلودگی‌های محیطی ایجاد می‌شود و نشان‌دهنده وجود تورم و التهاب بعد از جراحی است. بنابراین می‌توان به این نتیجه رسید که راهکار کاهش و رفع این جوش‌ها، رعایت نکات مراقبتی است که موجب به کاهش تورم و التهاب و سایر عوارض جراحی بینی می‌شوند. شما باید بعد از عمل، نکات مراقبتی را رعایت کنید تا بتوانید علاوه بر جوش‌ها از سایر عوارض آزاردهنده مانند تورم و کبودی، التهاب و عفونت، درد و ناراحتی، اختلالات حس بویایی و چشایی، اختلال تنفسی و … رهایی بیابید.

ما در کلینیک بیوتی سرجن، با بهترین و باتجربه‌ترین جراحان زیبایی بینی، تلاش می‌کنیم که تمام افراد بهترین تجربه را از عمل بینی داشته باشند و به‌راحتی و با کمترین درد و ناراحتی دوران نقاهت خود را بگذرانند. همین الان می‌توانید با تماس با ما، یک نوبت مشاوره با جراحان رزرو کنید.